Kezdőlap Gépírásoktató programok 1 gépre Hálózatos szoftverek Demo, frissítés, freeware Kapcsolat, elérhetőség Hogyan tudom...

Freeware szoftverek letöltése

Altalános iskolások figyelmébe!
Az 1 gépes Kipp-kopp Gépírásoktató 2.2.2 verzióját magánszemélyek ingyenesen regisztrálhatják otthoni számítógépükre, amennyiben iskolájukban ezt a programot használják.
Letöltés itt .


WordJav_Inet online versenyzéshez - szabadon letölthető, terjeszthető

Az oldal frissítve: 2018. 01. 07.
Program frissítve: 2018. 01. 07.
Aktuális verziószám - 2.7.2.

AKTUÁLIS:

1. Elkészült a WordJav_Inet program legújabb verziója - 2.7.2
2. A feltöltött gyakorlások itt nézhetők meg.
3. Iskolai környezetben a tanulói gépekre történő telepítés javasolt, a "Megosztott Dokumentumok" mappába (pl. c:/Users/Public/Documents).
4. Az új verzió a program elindulásakor a feltöltést is teszteli, annak hibája esetén nem engedélyezi a versenyfeladat letöltését, de a gyakorló szövegek elérhetők. Nem szükséges és nem kívánatos a program óra alatti újraindítása: a következő feladat az Etalon... Letöltés az internetről... menüpontra kattintva jelölhető ki.
5. A régi verziók (2.7.0-2.7.1) gyakorlásra 2018 március 1-ig használhatók, azonban az eredmények feltöltése január 31 után hibaüzenetet fog eredményezni.

LETÖLTÉSEK

Verziószám

Telepítés

Telepítő rar

Hálózati frissítéshez

Változott

Megjegyzés

2.7.0.0 (2014.02.23.)

verseny-setup.exe 845_kB

verseny-setup.rar 824_kB

wordjav_inet.rar 532_kB

időmérés, feltöltés, helyesírás ellenőrzés

Leállítás 2018.01.31

2.7.2.0 (2018.01.07.)

verseny-setup.exe 855_kB

verseny-setup.rar 831_kB

wordjav_inet.rar 534_kB

Feltöltés ellenőrzése

Aktuális verzió


A telepítő egy szokványos windowsos telepítő program. Otthoni gépre így célszerű a programot telepíteni vagy frissíteni: klikk a verseny-setup.exe linkre, mentés, futtatás. A program a Wordjav "lebutított" változata, csak az internetes versenyzést szolgálja. Regisztrálni nem kell, freeware. Iskolai környezetben a frissítést a WordJav_Inet.exe cseréjével célszerű végezni (rendszergazdai jogosítással).

A program nem rendelkezik digitális aláírással. Letöltésnél és telepítésnél a Windows Defender riasztásakor a További információkra kattintva lehet a telepítést engedélyezni (pl. Futtatás mindenképen).
Használata egyszerű (az "eredeti" WordJav-hoz képest, pl. nem kell osztályt választani, tanári jogosítások sincsenek). A lentiekben összefoglaltuk a használathoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Kérjük, a programmal és az on-line versennyel kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket - a gyors feldolgozás érdekében - a következő e-mail címre küldjék (és ne valamely másikra):
Várjuk az e-mailedet


A telepítésről és a program működéséről röviden

Telepítés:

1. Otthoni gépen tetszőleges mappába telepíthető (alapértelmezett helye a Megosztott Dokumentumok mappa, Windows 7 alatt: C:\Users\Public\Documents\WordJav_Inet\). A telepítés során a telepítőprogram az asztalra helyezi a WordJav_Inet.exe parancsikonját. Egyes tűzfalak esetében az első programindítás során szükség lehet arra, hogy a felhasználó engedélyezze a WordJav számára az internethez való hozzáférést.
2. A program olyan gépen használható, amelyről elérhető az internet. Hálózaton szükség lehet még arra, hogy a rendszergazda engedélyezze a program számára az internethez való hozzáférést.
Ha az a tapasztalat, hogy nagy számú felhasználó esetében hibásan működik a program, hálózat helyett telepítsék a programot a tanulói gépekre (például a Megosztott Dokumentumok mappába). Ha a program nem tudja a munkákat feltölteni (html protokolt használ, így a proxy nem gond), ellenőrizzük, hogy az Internet Explorer problémamentesen indul-e.

Gyakorlás:

1. A program lényegében egy Rich Text editor. Alapesetben tud RTF fájlokat megnyitni, menteni, nyomtatni. Futása alatt a vágólap nem érhető el.
Versenyfeladat választása esetén nem lehet nyomtatni, menteni.

Összevetés a Worddel:
A Wordhöz kötődő funkciók nem érhetőek el (automatikus javítás, rövidítések használata, makrók stb.).
A Mondat első betűje funkció viszont használható.
A helyesírás-ellenőrzés nem folyamatos, mint a Wordben, a program a szóköz leütése után vizsgálja a szöveg végét (kék színnel jelzi a hibás helyeket).
A program "helyesírási szótára" az etalon szöveg szavaiból áll. Akkor jelez, ha olyan szót írtunk le, amely nem szerepel az "etalon" szövegben. (Tehát vigyázat, a program nem jelez minden eltérést a mintaszövegtől! Nem jelzi pl., ha kimarad egy szó vagy akár sor, nem jelzi a szótöbbletet vagy szócserét, vagy ha olyan szó kerül a másolásba, amely valahol máshol előfordul a szövegben.)

A teljes szöveg ellenőrzését így lehet elvégeztetni: Ctrl+h (Eszközök... Helyesírás ellenőrzése..)
Ismert programhibák: ha enter nélküli másolásban entereket ütünk, vagy több szóközt "halmoztunk fel" egymás mellett a szöveg végén ill. a szövegben, a helyesírás-ellenőrzés hibásan jelezhet. A szöveg belsejében végzett javítások okozta sor-áttördelődés is eredményezhet hibás jelzést. Ilyen esetekben üssük le a Ctrl+H-t, hogy eltűnjenek az indokolatlan hibajelzések.

2. A programba való belépés után meg kell adni az adatainkat. Olvassuk el gondosan az ablakban látható információkat és beállításokat. Az utóbbiakat mindenkinek a saját ízlése szerint célszerű beállítani.

Fejléc V2.7.2

A gyakorlás során célszerű eldönteni, hogy a program által javasolt beállítások megfelelőek-e. Pl. mutassa-e a sorvezető ablak a szóközöket és entereket grafikai jellel vagy sem. A fenti ablakban a sorvezető kikapcsolható, ha zavarónak találjuk.

Gyakorló feladat

3. A gyakorlás többször megismételhető, nem kell (és nem javasolt) a programot újraindítani (Etalon... Letöltés az internetről). Célszerű a másolóablak és a sorvezető használatában gyakorlatot szerezni. A sorvezető nagyban megkönnyíti a versenyző munkáját, ugyanakkor szokatlan lehet annak, aki még nem dolgozott sorvezetővel. Ha valamilyen zavaró körülmény miatt a sorvezető "elugrik a helyéről" (pl. laptop touchpad véletlen megérintése miatt), kattintsunk a sorvezető aktuális sorára, majd a szövegszerkesztőben arra a helyre, ahol a gépelést abbahagytuk.

4. Ha végigírjuk a 10 percet, a gépi javítás (értékelés) automatikusan elindul, és a program felajánlja az eredmények feltöltését. A program NEM ajánlja fel a munka feltöltését, ha "Nevtelen"-t adtunk meg bejelentkezéskor, azaz a név mező nincs kitöltve, vagy ha a programindítás után nem sikerült a feltöltés-teszt. A gyakorlás bármikor megszakítható a "Dolgozat.. Javítás.." menüpontra kattintással, ill. Ctrl + J billentyűkombinációval, nem szükséges a 10 percet végigírni (de célszerű legalább 2-3 sort megírni). A tesztelés akkor tekinthető eredményesnek, ha megtörtént a javítás és a feltöltés, valamint a programból való kilépés után a tálcán egy "Ezt nézd meg" feliratú jegyzetfüzetet találunk. Ha csak tesztelünk, vagy nem szándékozzuk a 10 percet végigírni, bejelentkezéskor célszerű a teszt kategóriát választani.

Ha a gyakorlások során nem minden munka töltődik fel, ne nyugodjunk bele. A "dolgok" maguktól nem oldódnak meg, ne a versenyzés hetében forduljunk a rendszergazdához, hanem a gyakorlási időszak alatt, a probléma észlelésekor!

Versenyfeladat megírása:

1. A versenyfeladat kijelöléséhez a bejelentkező ablakban a beállításoknál be kell tenni a pipát a "Versenyfeladat" jelölőnégyzetbe. Ha a program elindításakor a feltöltés-teszt hibát jelzett, a jelölőnégyzet inaktív lesz, nem lehet versenyfeladatot kezdeni (gyakorlást igen).

Versenyfeladat kijelölése

2. A versenyfeladatot csak 1 ízben lehet megírni. A verseny szervezőitől kapott azonosító és jelszó szükséges hozzá. Míg gyakorlás közben meg lehet állni, a versenyfeladat írása közben a program 30 másodpercet meghaladó leállás esetén elveszi a kurzort, a feladatot befejezettnek tekinti, és az addig megírtakat (értékeléssel) feltölti az internetre.

Azonosító és jelszó megadása

3. Ha a versenyfeladat már letöltődött a számítógépre, akkor a program regisztrálja az adott versenyzőt. Ha ezt követően, a 10 perc letelte előtt megszakadna a számítógép internetkapcsolata, akkor csak a versenybizottság döntése után, a verseny szervezőinek segítségével lehet megismételni a versenyfeladatot.

4. Verseny módban 10 perc után megjelenik a javítás, a program feltölti a megírtakat, majd újabb 30 másodperc múlva a program leáll (ennyi ideig lehet nézegetni a megírtakat).

5. A versenyfeladat megírása akkor érvényes (eredményes), ha megtörtént a javítás és a feltöltés, valamint a programból való kilépés után a tálcán egy "Ezt nézd meg" feliratú jegyzetfüzetet találunk. A fájlban talált igazoló kódot nyomtassuk ki, vagy mentsük el "másként".


Befejezésül íme egy feltöltött munka:

Egy feltöltött munka

A gyakorlás végén a munka feltölthető az internetre, az eredmények táblázatos formában megtekinthetők (ha működik a feldolgozó szoftver, akkor a 10 perces megírása után mintegy 4 perccel frissül a táblázat). Segíti az iskolai tesztelést, hogy az iskola neve is megjelenik az on-line eredményjegyzékben (ha megadták).
********************************************************************

Ütemező program - szabadon letölthető, terjeszthető
A képre kattintva letölthető a WinZippelt program. Az ütemezés pontosabb, mint a gépírásoktató programjainkban (a hang időzítése kevésbé processzorfüggő). (utemezo.zip, 267809 byte - frissítve 2002.09.22)


Virtuális billentyűzet - szabadon letölthető, terjeszthetőA képre kattintva letölthető egy kis segédprogram, ami megismerteti a billentyűzet helyes felosztását a két kéz és az egyes ujjak között. A fájl önkicsomagoló, Internet Explorer esetében a Futtatás, majd Extract gombokra kattintson (bd-sfx.exe, 179030 byte)


Copyright 2008 dr. Gyetvainé Nevelős Erzsébet


ASD, ABC, GepOkt007, WinOkt

WordJav demo és frissítés

Info rendszergazdáknak