Kezdőlap Gépírásoktató programok 1 gépre Hálózatos szoftverek Demo, frissítés, freeware Kapcsolat, elérhetőség Hogyan tudom...

Rendszergazdáknak

Ugrás ide: Az ASD, ABC, GepOkt 007 és WinOkt Gépírásoktató programok telepítése


A Kipp-kopp Gépírásoktató demo verziójának telepítése hálózatra

A lentiekben a demo verzió telepítése olvasható, regisztrált verzió esetében a mellékelt útmutató követendő. ("Szabályos" demo telepítést követően a regisztrált verzióra való áttérés nem kíván új telepítést!)
A programot magát a kliens gépekre kell telepíteni, de hogy a hálózat előnyeit is kihasználjuk és a tanári funkciók is működjenek, további teeendők is lesznek:

1. Létesítsünk egy hálózati mappát amelyhez minden felhasználónak teljes hozzáférése van.
(Pl. \\server\tanulok\kippkopp_adatok\) A mappa a tanulók adatainak átmeneti tárolására szolgál.
Az új mappában hozzunk létre két szövegfájlt:
  • Halozat.dat - a mappa elérési útvonalát tartalmazza, 1 sorban, enterrel zárva.
    (Pl. \\server\tanulok\kippkopp_adatok, vagy \\Pc105\SharedDocs\kippkopp_közös)
  • OSZT.DAT - a programot használó osztályok felsorolása, minden sor enterrel zárva. Az osztálynevek 3-8 karakterből álljanak
Példa az OSZT.DAT tartalmára:
3. a
3. b
4.d 1.cs
4.d 2.cs

2. Futtassuk le az 1. kliens gépen a telepítő programot (kippkopp_setup.exe). A program alapértelmezett helye: C:\Program Files\Gépírásoktató\KippKopp\.

3. A telepítés után másoljuk a hálózati mappa fenti Halozat.dat fájlját a kliens gép program mappájába ( ..Program Files\Gépírásoktató\KippKopp\ )

4. Ellenőrizzük a telepítést az 1. gépen. Ne rendszergazdai, hanem felhasználói jogosultsággal jelentkezzünk be a számítógépre! Kattintsunk a munkaasztalon található KippKopp ikonra.
A teljes képernyős nyitókép után megjelenik a felhasználókat azonosító dialógus ablak.
Kattintsunk az Osztály fülre: a legördülő listában meg kell jelenniük a korábban definiált osztályoknak.
1. Ha az osztályok listája üres, akkor a felhasználó nem "látja" a Halozat.dat fájlban leírt elérési úton az OSZT.DAT fájlt.
2. Ha az osztályok listája nem üres, válasszunk ki egyet, majd a Név mezőbe írjunk be egy olyan nevet, amely a későbbiekben nem zavarja meg szaktanárt (törölheti). Ha a program az OK leütése után hibát jelez, akkor ennek oka, hogy a felhasználónak nincs írási jogosultsága a közös hálózati mappában. A program szabályos működése esetén a programablak alsó részén található státuszsorban megjelenik: "A közös mappa helye - (például Z:\)" és a program üdvözli a belépőt.

Ha a program már az indításkor i/o errror 103 üzenetet ad, akkor feltehetően a felhasználónak nincs olvasási jogosultsága a C:\Program Files\... mappára, vagy egyéb hiba lépett fel. Telepítsük a programot más helyre, pl. az (AllUsers)(Documents) mappába.

5. Hajtsuk végre a telepítést a többi gépen is.


6.Javaslatok a szaktanár számára, a telepítés után:
- Lépjen be a programba tanulóként, próbálja ki a program használatát, írjon meg legalább 1 bekezdést. Zárja be a programot.
- Lépjen be a programba tanárként (ennek mikéntje lejjeb olvasható), nézze meg a korábbi munkáját, majd az "Eszközök/Osztályok, felhasználók kezelése" menüpontra kattintva nézze meg az osztályok listáját. Szükség szerint töröljön, vagy adjon hozzá új osztályokat. Ugyanitt célszerű megtiltani, hogy a tanulók további osztályokat hozzanak létre.Ugrás a letöltés oldalra (kippkopp_setup.exe)Tájékoztatás az aktuális verzióról, frissítésA program működéséről röviden

A tanuló saját adatai a következő helyekre kerülnek:
1. Helyi gépen: (MyDocuments)\KippKopp\(osztály)\(név)\
2. A hálózati közös mappába, automatikusan, ha a hálózat él
3. Ha a tanár használja az "Eszközök... Arhiválás, karbantartás" menüpontot, akkor az osztályok adatairól másolat készül a tanár (MyDocuments)\KippKopp\ mappájában.

Ha a programba tanulóként lépünk be, a program futása alatt a vágólap nem elérhető.

A tanárnak és a rendszergazdának így célszerű belépni a programba:

Tanári belépés

Amikor a program felajánlja az osztály és a név kiválasztását, akkor ehelyett kattintsunk az ablak ikonjára. A belépéshez a program kérni fogja a "tanári jelszót", demo verzió esetében ez - "demo". A tanári belépést követően a tanár a hálózati közös mappában lévő tanulói adatokat látja.

A tanuló teendői, ha nem a megszokott gépén akar belépni (és elérhető a közös hálózati mappa):
1. Válassza ki az osztályát a legördülő listából.
2. Írja be a nevét a második input mezőbe (pontosan!)
3. A program, ha azon a gépen még nem dolgozott, új felhasználóként fogja üdvözölni, majd automatikusan letöltődik az anyaga a közös mappából.
Ha a hálózat nem elérhető, akkor a szaktanár a tanulót a tankönyv megfelelő pontjára tudja "ugratni".

A program tud pendrive-ra arhiválni és onnan tanulói adatokat visszatölteni (Eszközök menü), de csak a tanár közreműködésével (jelszóval védett menüpontok).

Az ASD, ABC, GepOkt 007 és WinOkt Gépírásoktató programok telepítése

A fájlok CD-n találhatók, köztük a telepítést leíró ismertető - info.rtf. Az elindítandó telepítő: felrak.exe.
A WordJav programunktól eltérően (melyet 1 példányban, egy hálózati meghajtóra javasolunk telepíteni), a gépírásoktató programjainkat több féle módon is lehet telepíteni. Ez abból adódik, hogy a tanulók 2 féléven keresztül használják a programot, ezért a tanulók adatainak megőrzése a WordJavhoz képest különösen fontos.

Előkészületek:

A hálózati jogosultságú szoftver telepítése során szükségünk lesz majd az un. "tanári jelszó" ismeretére (a szoftvercsomag kisérőlevele tartalmazza).

Állítsuk össze az adott teremben a programmal dolgozó osztályok listáját (pl. 9.c, 9.d, 10a.1cs, 10a.2cs) - min. 3, max. 8 karakter osztályonként, melyekből könyvtárnevek képezhetőek az adott hálózaton.

A telepítő CD tartalma:

1.      Maga a telepítő: felrak.exe, amely a felhasználó által megadott könyvtárba fogja pakolni a fájlokat, kicsomagol, könyvtárakat hoz létre stb.

2.      ETL_TK könyvtár a tananyag másolószövegei ("etalonok")

3.      ETL_EGYB könyvtár egyéb másolószövegek: minden itt talált fájlt az ...\Etalon\Egyebek könyvtárba másol a telepítő. Ide másolhatjuk a saját etalonjainkat (a szaktanár másolószövegeit).

4.      DAT könyvtár: minden egyéb fájl itt található, ezeket a telepítő a programkönyvtár gyökerébe másolja.

Telepítés CD-ről, flopiról:  Ha flopiról kell telepítenünk, az Info.rtf-et nem szükséges a flopira másolni.

Telepítés hálózaton keresztül:  (a hálózaton keresztüli telepítés gyorsabb a CD-ről  történőnél)

a/ Másoljuk a telepítő fájlokat egy olyan hálózati könyvtárba, amelyet a hálózat valamennyi számítógépéről elérünk.

b/ A telepítésre kijelölt számítógépekről kell majd elindítanunk a távoli könyvtárban lévő felrak.exe-t.

A szaktanár bevonásával döntsük el a telepítés jellegét, a javasolt mód a "vegyes telepítés".

Hálózatra többféleképpen telepíthetünk:

1.        1 pld.-ban, egy valamennyi gépről elérhető hálózati könyvtárba. A telepítés egyszerű, de a hálózat túlterheltsége adatvesztést, hibás működést eredményezhet. A program erre részben fel van készítve, jelzi a fájlhozzáférési problémákat.

2.        Telepítés a hálózat egyes gépeire, mintha a hálózat nem is létezne. Ennek hátránya, hogy a tanár nem látja folyamatában a tanulók órai munkáját.

3.        Javasolt hálózati telepítési mód: a vegyes telepítés. A program a helyi tanulói gépeken fut, de amikor a hálózat él, akkor a tanulók eredményei egy közös hálózati könyvtárba is bekerülnek (a helyi program szinkronizálja a helyi és hálózati adatokat). A tanár a közös hálózati könyvtárban lévő programot használja. Ha egy tanuló (pl. harver hiba miatt) nem a "saját gépén" jelentkezik be, akkor a belépés után az új gépen is megjelenik minden korábbi eredménye.

Ennél a telepítési módnál az első telepítés a szerverre történik. Ezt követően a tanulói munkaállomásokra való telepítés során meg kell majd adnunk a szerverre telepített program elérési útját. Ha a szerverre végzett telepítés során megadjuk a leendő osztályneveket, akkor a tanulói gépeken ezen osztályokba belépve a tanulók munkája automatikusan megjelenik a szerveren is. Ezt feltétlenül célszerű megtenni, mert utólag munkaállomásonként és tanulónként kell a hálózati könyvtárba történő belépést engedélyezni (Belépés tanári jelszóval... , Tanuló kiválasztása... , Eszközök/Eredmények mentése/Hálózatra ... , Tanuló kiválasztása..., stb. ).

 

A programot tartalmazó mappa neve tetszőleges lehet, a felhasználóknak teljes jogú hozzáférést kell biztosítani ehhez a mappához. A program mappán belül létrejövő ARCHIV mappához viszont csak a tanároknak legyen hozzáférésük. Az oktatóprogram és a telepítő nem módosítja a rendszerfájlokat. A program frissítése a programfájl egyszerű cseréjével történhet.

Javasolt a pontos dátum és idő beállítása a szerveren és tanulói gépeken. Ennek hiánya kisebb kellemetlenségeket okozhat a program működése során. (Pl. ha óra közben dátumváltás történik.)

 

 A telepítés végrehajtása

A telepítőprogram elindítása (pl. flopiról): Start.. Futtat.. a:\felrak.exe.

Vegyes telepítés esetében a szerveren kezdjük a telepítést, megadva a leendő osztályneveket, majd a munkaállomásokon folytatjuk (mindegyiken, u.i. a telepítő nem csak fájlmásolást végez!). A munkaállomásokon megadjuk a szerveren lévő közös könyvtár elérési útját, a telepítőprogram befejezésül egy parancsikont helyez munkaasztalra, majd egy "Gépírásoktató" programcsoportot létesít. A szerveren létrehozott osztályokat a helyi gépeken nem kell újra létrehozni.

 

Ha a programot csak egy példányban telepítettük, a szerverre, akkor minden tanulói gépeken rakjuk ki a parancsikonját, majd legalább egy gépen elenőrizzük a program elindulását - tanulói jogosítással lépve be a rendszerbe.

 

Telepítés után ellenőrizzük a program működését. Ismertebb problémák:

1. OLEAUT32.DLL verzió nem megfelelő - DOS módban írjuk felül egy újabb verzióval.

2. ToolbarImages.Bitmap Read error..   - COMCTL32.DLL régi verziójú, le kell cserélni (Win95, 98).

3. Az oktatóprogram a tanulói gépeken első indításkor tanári jelszót kér - nem telepítés, hanem fájlmásolás történt az adott gépre. További indításoknál már elmarad a tanári jelszó kérése.

4. Hardware: a grafikus kártya nincs telepítve - csak 16 színt kezel az op. rendszer, - a program indítás közben lefagy. Az ilyen gépeken a MS Word és Excel működik, ezért a hiba nem nyilvánvaló.

5. A program elindulása után azonnal File I/O error (pl. Error 103): a felhasználónak nincs hozzáférési jogosultsága a gépírásoktató könyvtárához.

6. Nyomtatási probléma: a gépírásoktató a nyomtatási feladatot az op. rendszernek adja át. Ha az operációs rendszerben az alapértelmezett nyomtató nincs (helyesen) telepítve, a nyomtatás hibaüzenetet eredményez. Ilyen jellegű probléma keletkezik akkor is, ha pl. a Notepad-dal kíséreljük meg a nyomtatást.

7. Vegyes telepítés után legalább egy tanulói gépen ellenőrizzük, hogy a programba történő tanulói belépést követően a létrejön-e a kapcsolat a hálózati közös könyvtárral ("Hálózati kapcsolat...OK"). Ha ez elmarad, annak valószínű oka az lehet, hogy a távoli könyvtár elérési útja - a jogosultságok miatt - különbözik a telepítéskor rögzített elérési úttól (a munkaállomás Halozat.dat fájlja tartalmazza).

8. A program ütemező szolgáltatását (Eszközök/Hang) általában a gépterem egyetlen, hangkártyával és hangszóróval rendelkező gépén szokás beállítani, a szaktanár kérésére. Erre a célra egy külön ütemező programot is használhatunk, amely kevésbé veszi igénybe a processzort. Honlapunk Letöltés.. Freeware oldalán található .

A hálózatra és munkaállomásokra történő telepítést egyetlen gépen is gyakorolhatjuk, tanulmányozhatjuk. Egyszerűen különböző könyvtárakba kell a telepítéseket végezni, az első telepítést "Szervernek", a továbbiakat "Munkaállomásnak" deklarálva. A program működésének megértését segíti, ha megtekintjük a létrejött alkönyvtárakat, fájlokat.

Ha fontosnak tartjuk, hogy a tanulóknak ne legyen teljes jogú hozzáférése a teljes gépírásoktató mappához, akkor utólag a mappa egészére olvasási, az egyes tanulói alkönyvtárakra pedig szelektíven teljes jogú hozzáférést határozhat meg a rendszergazda. Ezzel a korlátozással várjuk meg az összes tanuló programba való belépését - a tanulói alkönyvtárak létrejöttét.

A tanulók a programot többnyire két féléven keresztül használják. Ha a program csak a szerverre lett telepítve, célszerű ha a szaktanár rendszeresen archiválja az osztály(ok) adatait (Eszközök/Archiválás). Vegyes telepítésnél a tanulói adatok két meghajtóra kerülnek, rendszeres archiválásra nincs feltétlenül szükség.

Probléma estén ismételjük meg a telepítést más gépen, ill. teremben, vagy vegyük fel a kapcsolatot a szoftver írójával (dr. Gyetvai József, 30/9492-857, gyetvai@t-online.hu).Copyright 2008 dr. Gyetvainé Nevelős Erzsébet, Adatvédelem


ASD, ABC, GepOkt007, WinOkt

WordJav demo és frissítés

Egyéb programok