Kezdőlap Gépírásoktató programok 1 gépre Hálózatos szoftverek Demo, frissítés, freeware Kapcsolat, elérhetőség Hogyan tudom...

Freeware szoftverek letöltése


Ugrás ide: Ékezet probléma megoldása
Ugrás ide: WordJav
Ugrás ide: WordJav_Inet (MAGYOSZ verseny)

INGYENES gépírásoktató programok otthoni gépre, kezdő és haladó tanulóknak

Oldal frissítve: 2021. 01. 23.


Az otthoni gépekre korábban megvásárolható "egygépes" ASD, ABC, Kipp-kopp gépírásoktató programokat ingyenessé tesszük 2021 végéig. A programok 2020. 03. 16-tól lesznek elérhetők ezen az oldalon. A programokat nem kell regisztrálni. Ha a program demó módban indul, akkor Ön a fizetős verziót töltötte le, amit nem tudunk regisztrálni.

A tanuló eredményeit le tudja menteni, pl. Eszközök... Eredmények mentése... Pendrive-ra.... A keletkező fájlt/becsomagolt fájlokat emailben el lehet küldeni a tanárnak. Egy másik gépen, amelyre szintén telepítve van a program, a fájlok betölthetők. A tanulók számára egy rövid ismertető található a program Súgójában. Az ASD és ABC programok fejlett tanári funkciókkal rendelkeznek. A tanári funkciók leírását az érdeklődő tanár kollégáknak kérésre emailben elküldjük. Az ezen oldalról letöltött programok nem működnek hálózati meghajtóról. A tanulói gépen beállítható, hogy melyik leckétől akarjuk megkezdeni a gyakorlást (pl. Feladat.. Kijelöl.. 4.1.1 [Ctrl + Alt + U])

ASD és ABC programok:
Ha az adott iskolában az ASD vagy ABC programot használják, akkor célszerú az ingyenes programban is ugyanazokat az azonosítókat (Osztály, név, jelszó) használni.
Kipp-kopp program:
Általános iskolák tanulóinak javasolt. A program ezen verziója tanári funkciókkal nem rendelkezik.

A programok digitálissal rendelkeznek. A legegyszerűbb telepítési mód: kattintsunk a telepítő programra (*.exe). A néhány napos múlttal rendelkező digitális aláírás csak idővel kerül be a Microsoft adatbázisába, ezért a telepító program elindítása meg van nehezítve:


Defender Tovább

Defender Mindenképen

Gépírásoktató programok

Telepítő program, zippelve

Telepítő program

ASD

4.9.3

asd_setup4931.zip

asd_setup4931.exe

ABC

4.9.9

abc_setup4991.zip

abc_setup4991.exe

Kipp-kopp 1 gépes

4.2.4

kippkopp-setup4241.zip

kippkopp-setup4241.exe


A honlap Bemutató oldalán rövid videók mutatják be programjaink használatát. A megtekintéshez a böngészőben engedélyezni kell a Flash használatát. MS Internet Explorer javasolt. A bemutatók nem aktualizáltak

Eredmények mentése

Eredmények betöltése

A Kipp-kopp-ban nincs osztályazonosító, a családnév helyettesíti. A felhasznlónak nincs jelszava. Ha elfelejtjük, hogyan kell a programot használni, csak kattintsunk Smiley-ra!

Smiley segít..


Ékezet probléma megoldása

Valamennyi programunk magyar Windows operációs rendszert igényel. Iskolai környezetben ez nem okoz gondot. Azok a felhasználók, akik otthoni számítógépükön más nyelvű Windowst használnak, figyelmeztetést kapnak minden programindításkor, miszerint a számítógép nyelvi beállítása nem megfelelő. Ennek oka az, hogy a NEM magyar Windows operációs rendszer esetében nem elegendő a magyar nyelvet beállítani. Ezt követően be kell kapcsolni a magyar nyelv Unicode támogatását is. Ennek hiányában a hosszú ékezetes magánhangzókat a program nem fogja felismerni és a javítás során itt hibát jelez.
Windows 7 alatt ezt a Vezérlőpulton (Control Panel) el lehetett végezni. Windows 10 alatt a Vezérlőpult alkalmazást a Gépház vette át, itt nem tudjuk a Unicode támogatást bekapcsolni. Windows 10 alatt is van Vezérlőpult, de némileg el van rejtve a felhasználó elől. A Vezérlőpult "előcsalogatásának" legegyszerűbb módja: a tálcán balra alul, a kereső mezőbe (nagyító) beírjuk: Vezérlőpult. A felugró találatok közül a Vezérlőpult Alkalmazásra kattintunk. A helyes beállításokat látjuk következő ábrán. Figyeljünk a számokkal jelölt sorrendre. Az "Óra és terület (Date and region)" menüpont egyes Windows verziókban a "Régió (Region)" vagy "Terület" megnevezéssel szerepelnek.ControlPanel


WordJav program haladó gépírásoktatáshoz (V 4.7.6)

Az időkorláttól (2021 december 31.) eltekintve az itt letölthető WordJav program teljes értékú program, tanulói és tanári felhasználásra, otthoni és iskolai gépekre, hálózatra. Távoktatásban a tanuló a "Mai munkám" RTF-fájlt tudja legegyszerűbben elküldeni. A program offline (tetszőleges) és online másolószöbvegeket használ (az utóbbiak a gepokt.hu tárhelyen vannak, jelenleg 30 darab). VPN használatáról nincsenek tapasztalataink. A program működésének előfeltétele, hogy az adott gépen MS Word telepítve legyen.


A WordJav program letöltése, telepítése

Részletes WordJav leírás itt.MAGYOSZ tagság számára

WordJav_Inet online versenyzéshez


Téma frissítve: 2021. 03. 16.
Program frissítve: 2021. 03. 16. - 2.9.2 verzió
Versenyen tervezett verzió: V 2.9.2
Részletes ismertető letöltése (WordJav_Inet_2020-03-22.pdf)

AKTUÁLIS:

1. A WordJav_Inet program aktuális, használható verziója: 2.9.2. Versenymunkák írása során kettővel csökkent a program internethez történő kapcsolódásainak száma. Ha iskolájában körülményes a frissítés, célszerű március 22-ig várni.
2. Egy távoktatást segítő funkcióval bővült a program. A javított szöveg megjelenése után a mentés gombra kattintva a javított szöveg végéhez hozzáadódik a tanuló által beírt szöveg. A mentett RTF formátumú szöveg elküldhető a tanárnak. Így ellenőrizhető a gépi javítás pontossága is. Mint ismert, a program minden hibás helyet megjelöl, de esetenként több hibát számol a ténylegesnél (tipikusan sorugrásnál). Csak gyakorlás során működik ez a funkció. Versenymunka során menteni, nyomtatni továbbra sem lehet. A WordJav_Inet program a küldött fájl megnyitásakor (Fájl... Megnyitás..) jelzi, ha a küldött fájlt utólag módosították (pl. Wordben).
3. A feltöltött gyakorlások itt nézhetők meg.
4. Iskolai környezetben a tanulói gépekre történő telepítés javasolt, a "Megosztott Dokumentumok" mappába (pl. c:/Users/Public/Documents).
5. A program teljes körű használatához a felhasználónak regisztrált MAGYOSZ-tagnak kell lennie. Regisztráció nélkül név (felhasználó neve, felkészítő tanár neve) nem adható meg, az iskola a listából választható. A regisztrált 16 éven aluli felhasználók a gyakorlások során nevük helyett a monogramjukkal jelennek meg az online eredményjegyzékben.

LETÖLTÉSEK

Verziószám

Telepítés

Telepítő rar

Hálózati frissítéshez

Változott

Megjegyzés

2.9.2 (2021.03.16.)

verseny-setup.exe <1 MB

verseny-setup.rar <1 MB

wordjav_inet.rar <1 MB

távoktatási funkció

versenyzéshez 2021


A telepítő egy szokványos windowsos telepítő program. Otthoni gépre így célszerű a programot telepíteni vagy frissíteni: klikk a verseny-setup.exe linkre, mentés, futtatás. A program a Wordjav "lebutított" változata, csak az internetes versenyzést szolgálja. Regisztrálni nem kell, freeware. Iskolai környezetben a frissítést a WordJav_Inet.exe cseréjével célszerű végezni (rendszergazdai jogosítással).

2018 óta programjaink digitális aláírással rendelkeznek.

Kérjük, a programmal és az on-line versennyel kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket - a gyors feldolgozás érdekében - a következő e-mail címre küldjék (és ne valamely másikra):
Várjuk az e-mailedet


A telepítésről és a program működéséről röviden (ez a rész nem naprakész)

Telepítés:

1. Otthoni gépen tetszőleges mappába telepíthető (alapértelmezett helye a Megosztott Dokumentumok mappa, Windows 7 alatt: C:\Users\Public\Documents\WordJav_Inet\). A telepítés során a telepítőprogram az asztalra helyezi a WordJav_Inet.exe parancsikonját. Egyes tűzfalak esetében az első programindítás során szükség lehet arra, hogy a felhasználó engedélyezze a WordJav számára az internethez való hozzáférést.
2. A program olyan gépen használható, amelyről elérhető az internet. Hálózaton szükség lehet még arra, hogy a rendszergazda engedélyezze a program számára az internethez való hozzáférést. A program a le- és feltöltések során két biztonságos tárhellyel kommunikál, az alpértelmezett port szám 443 (korábbiakban - 80-as TCP port).
Ha az a tapasztalat, hogy nagy számú felhasználó esetében hibásan működik a program, hálózat helyett telepítsék a programot a tanulói gépekre (például a Megosztott Dokumentumok mappába). Ha a program nem tudja a munkákat feltölteni (html protokolt használ, így a proxy nem gond), ellenőrizzük, hogy az Internet Explorer problémamentesen indul-e.

A 2.8 verzió fontosabb változásai képekben:

El kell fogadni az adatkezelési tájékoztatókat

A MAGYOSZ azonosító beírása után az Ellenőriz gombra kell kattintani.
Azonosítás

Regisztrált felhasználó

Névtelen felhasználó

Eszközök... Feltöltési hibák listája...
Eszközök... Eredménytelen feltöltések listája...
********************************************************************

Ütemező program - szabadon letölthető, terjeszthető
A képre kattintva letölthető a WinZippelt program. Az ütemezés pontosabb, mint a gépírásoktató programjainkban (a hang időzítése kevésbé processzorfüggő). (utemezo.zip, 267809 byte - frissítve 2002.09.22)


Virtuális billentyűzet - szabadon letölthető, terjeszthető (átmenetileg nem elérhető)A képre kattintva letölthető egy kis segédprogram, ami megismerteti a billentyűzet helyes felosztását a két kéz és az egyes ujjak között. A fájl önkicsomagoló, Internet Explorer esetében a Futtatás, majd Extract gombokra kattintson (bd-sfx.exe, 179030 byte)


Copyright 2008 dr. Gyetvainé Nevelős Erzsébet, Adatvédelem


ASD, ABC, GepOkt007, WinOkt

WordJav demo és frissítés

Info rendszergazdáknak