Kezdőlap Gépírásoktató programok 1 gépre Hálózatos szoftverek Demo, frissítés, freeware Kapcsolat, elérhetőség Hogyan tudom...

Freeware szoftverek letöltése


Ugrás ide: Ékezet probléma megoldása
Ugrás ide: WordJav
Ugrás ide: WordJav_Inet (MAGYOSZ verseny)

INGYENES gépírásoktató programok otthoni gépre, kezdő és haladó tanulóknak

Oldal frissítve: 2022. 09. 04.


Az ingyenes ASD, ABC, Kipp-kopp, WordJav gépírásoktató programokat frissítettük, az új verziók a 2026/2027 tanév végéig használhatók. A telepítőprogram frissíti a korábbi telepítést, az esetleges korábbi tanulói munkák megmaradnak. A programokat nem kell (és nem lehet) regisztrálni. Ha a program demó módban indul, akkor Ön a fizetős verziót töltötte le, amit nem tudunk regisztrálni.

A tanuló eredményeit le tudja menteni, pl. Eszközök... Eredmények mentése... Pendrive-ra.... A keletkező fájlt/becsomagolt fájlokat emailben el lehet küldeni a tanárnak. Egy másik gépen, amelyre szintén telepítve van a program, a fájlok betölthetők. A tanulók számára egy rövid ismertető található a program Súgójában. Az ASD és ABC programok fejlett tanári funkciókkal rendelkeznek. A tanári funkciók leírását az érdeklődő tanár kollégáknak kérésre emailben elküldjük. Az ezen oldalról letöltött programok nem működnek hálózati meghajtóról. A tanulói gépen beállítható, hogy melyik leckétől akarjuk megkezdeni a gyakorlást (pl. Feladat.. Kijelöl.. 4.1.1 [Ctrl + Alt + U])

ASD és ABC programok:
Ha az adott iskolában az ASD vagy ABC programot használják, akkor célszerú az ingyenes programban is ugyanazokat az azonosítókat (Osztály, név, jelszó) használni.
Kipp-kopp program:
Általános iskolák tanulóinak javasolt. A program ezen verziója tanári funkciókkal nem rendelkezik. Hálózatra nem telepíthető.

Anyagi okokból a (frissített) programok digitális aláírással nem rendelkeznek. Kivétel: a változatlan WordJav_Inet.
A Windows Defender figyelmeztető ablakában a "További információ" linkre kattintva lehet a telepítő futtatását engedélyezni.


Gépírásoktató programok

Telepítő program, zippelve

Telepítő program

ASD

4.9.5

asd_setup495.zip

asd_setup495.exe

ABC

4.9.11

abc_setup4911.zip

abc_setup4911.exe

Kipp-kopp 1 gépes

4.2.6

kippkopp-setup426.zip

kippkopp-setup426.exe


A honlap Bemutató oldalán rövid videók mutatják be programjaink használatát. A megtekintéshez a böngészőben engedélyezni kell a Flash használatát. MS Internet Explorer javasolt. A bemutatók nem aktualizáltak

Eredmények mentése

Eredmények betöltése

A Kipp-kopp-ban nincs osztályazonosító, a családnév helyettesíti. A felhasznlónak nincs jelszava. Ha elfelejtjük, hogyan kell a programot használni, csak kattintsunk Smiley-ra!

Smiley segít..


Ékezet probléma megoldása

Valamennyi programunk magyar Windows operációs rendszert igényel. Iskolai környezetben ez nem okoz gondot. Azok a felhasználók, akik otthoni számítógépükön más nyelvű Windowst használnak, figyelmeztetést kapnak minden programindításkor, miszerint a számítógép nyelvi beállítása nem megfelelő. Ennek oka az, hogy a NEM magyar Windows operációs rendszer esetében nem elegendő a magyar nyelvet beállítani. Ezt követően be kell kapcsolni a magyar nyelv Unicode támogatását is. Ennek hiányában a hosszú ékezetes magánhangzókat a program nem fogja felismerni és a javítás során itt hibát jelez.
Windows 7 alatt ezt a Vezérlőpulton (Control Panel) el lehetett végezni. Windows 10 alatt a Vezérlőpult alkalmazást a Gépház vette át, itt nem tudjuk a Unicode támogatást bekapcsolni. Windows 10 alatt is van Vezérlőpult, de némileg el van rejtve a felhasználó elől. A Vezérlőpult "előcsalogatásának" legegyszerűbb módja: a tálcán balra alul, a kereső mezőbe (nagyító) beírjuk: Vezérlőpult. A felugró találatok közül a Vezérlőpult Alkalmazásra kattintunk. A helyes beállításokat látjuk következő ábrán. Figyeljünk a számokkal jelölt sorrendre. Az "Óra és terület (Date and region)" menüpont egyes Windows verziókban a "Régió (Region)" vagy "Terület" megnevezéssel szerepelnek.ControlPanel


WordJav program haladó gépírásoktatáshoz (V 4.78)

Az időkorláttól (2026/2027 tanév vége) eltekintve az itt letölthető WordJav program teljes értékű program, tanulói és tanári felhasználásra, otthoni és iskolai gépekre, hálózatra. Távoktatásban a tanuló a "Mai munkám" RTF-fájlt tudja legegyszerűbben elküldeni. A program offline (tetszőleges) és online másolószöbvegeket használ (az utóbbiak a gepokt.hu tárhelyen vannak, jelenleg 30 darab). VPN használatáról nincsenek tapasztalataink. A program működésének előfeltétele, hogy az adott gépen MS Word telepítve legyen.


A WordJav program letöltése, telepítése


A WordJav telepítőprogram zippelve

Részletes WordJav leírás itt.
Ismert szoftverhiba: internetes másolószöveg használata előtt újra kell indítani a programot.


MAGYOSZ tagság számára

WordJav_Inet online versenyzéshez


Téma frissítve: 2021. 03. 16.
Program frissítve: 2021. 03. 16. - 2.9.2 verzió
Versenyen használható verzió: V 2.9.2
Részletes ismertető letöltése (WordJav_Inet_2020-03-22.pdf)

AKTUÁLIS:

1. A WordJav_Inet program aktuális, használható verziója: 2.9.2. Versenymunkák írása során kettővel csökkent a program internethez történő kapcsolódásainak száma.
2. Egy távoktatást segítő funkcióval bővült a program. A javított szöveg megjelenése után a mentés gombra kattintva a javított szöveg végéhez hozzáadódik a tanuló által beírt szöveg. A mentett RTF formátumú szöveg elküldhető a tanárnak. Így ellenőrizhető a gépi javítás pontossága is. Mint ismert, a program minden hibás helyet megjelöl, de esetenként több hibát számol a ténylegesnél (tipikusan sorugrásnál). Csak gyakorlás során működik ez a funkció. Versenymunka során menteni, nyomtatni továbbra sem lehet. A WordJav_Inet program a küldött fájl megnyitásakor (Fájl... Megnyitás..) jelzi, ha a küldött fájlt utólag módosították (pl. Wordben).
3. A feltöltött gyakorlások itt nézhetők meg.
4. Iskolai környezetben a tanulói gépekre történő telepítés javasolt, a "Megosztott Dokumentumok" mappába (pl. c:/Users/Public/Documents).
5. A program teljes körű használatához a felhasználónak regisztrált MAGYOSZ-tagnak kell lennie. Regisztráció nélkül név (felhasználó neve, felkészítő tanár neve) nem adható meg, az iskola a listából választható. A regisztrált 16 éven aluli felhasználók a gyakorlások során nevük helyett a monogramjukkal jelennek meg az online eredményjegyzékben.

LETÖLTÉSEK

Verziószám

Telepítés

Telepítő rar

Hálózati frissítéshez

Változott

Megjegyzés

2.9.2 (2021.03.16.)

verseny-setup.exe <1 MB

verseny-setup.rar <1 MB

wordjav_inet.rar <1 MB

távoktatási funkció

versenyzéshez 2021-


A telepítő egy szokványos windowsos telepítő program. Otthoni gépre így célszerű a programot telepíteni vagy frissíteni: klikk a verseny-setup.exe linkre, mentés, futtatás. A program a Wordjav "lebutított" változata, csak az internetes versenyzést szolgálja. Regisztrálni nem kell, freeware. Iskolai környezetben a frissítést a WordJav_Inet.exe cseréjével célszerű végezni (rendszergazdai jogosítással).

2018 óta programjaink digitális aláírással rendelkeznek.

Kérjük, a programmal és az on-line versennyel kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket - a gyors feldolgozás érdekében - a következő e-mail címre küldjék (és ne valamely másikra):
Várjuk az e-mailedet


A telepítésről és a program működéséről röviden (ez a rész nem naprakész)

Telepítés:

1. Otthoni gépen tetszőleges mappába telepíthető (alapértelmezett helye a Megosztott Dokumentumok mappa, Windows 7 alatt: C:\Users\Public\Documents\WordJav_Inet\). A telepítés során a telepítőprogram az asztalra helyezi a WordJav_Inet.exe parancsikonját. Egyes tűzfalak esetében az első programindítás során szükség lehet arra, hogy a felhasználó engedélyezze a WordJav számára az internethez való hozzáférést.
2. A program olyan gépen használható, amelyről elérhető az internet. Hálózaton szükség lehet még arra, hogy a rendszergazda engedélyezze a program számára az internethez való hozzáférést. A program a le- és feltöltések során két biztonságos tárhellyel kommunikál, az alpértelmezett port szám 443 (korábbiakban - 80-as TCP port).
Ha az a tapasztalat, hogy nagy számú felhasználó esetében hibásan működik a program, hálózat helyett telepítsék a programot a tanulói gépekre (például a Megosztott Dokumentumok mappába). Ha a program nem tudja a munkákat feltölteni (html protokolt használ, így a proxy nem gond), ellenőrizzük, hogy az Internet Explorer problémamentesen indul-e.

A 2.8 verzió fontosabb változásai képekben:

El kell fogadni az adatkezelési tájékoztatókat

A MAGYOSZ azonosító beírása után az Ellenőriz gombra kell kattintani.
Azonosítás

Regisztrált felhasználó

Névtelen felhasználó

Eszközök... Feltöltési hibák listája...
Eszközök... Eredménytelen feltöltések listája...
********************************************************************

Ütemező program - szabadon letölthető, terjeszthető
A képre kattintva letölthető a WinZippelt program. Az ütemezés pontosabb, mint a gépírásoktató programjainkban (a hang időzítése kevésbé processzorfüggő). (utemezo.zip, 267809 byte - frissítve 2002.09.22)


Virtuális billentyűzet - szabadon letölthető, terjeszthető (átmenetileg nem elérhető)A képre kattintva letölthető egy kis segédprogram, ami megismerteti a billentyűzet helyes felosztását a két kéz és az egyes ujjak között. A fájl önkicsomagoló, Internet Explorer esetében a Futtatás, majd Extract gombokra kattintson (bd-sfx.exe, 179030 byte)


Copyright 2008 dr. Gyetvainé Nevelős Erzsébet, Adatvédelem


ASD, ABC, GepOkt007, WinOkt

WordJav demo és frissítés

Info rendszergazdáknak