Kezdőlap Gépírásoktató programok 1 gépre Hálózatos szoftverek Demo, frissítés, freeware Kapcsolat, elérhetőség Hogyan tudom...

A 10 ujjas vakírásról

Mit jelent ez a kifejezés?

Az írógép-számítógép egy-egy billentyűjét vagy a jobb, vagy a bal kéz meghatározott ujja üti. Ezt nevezzük kötött ujjrendnek. Az ujjak az alaptartásban az asdf jklé betűk fölött, a hüvelykujjak a szóközbillentyű felett "parkolnak", onnan kiindulva ütik le a meghatározott billentyűket, és oda térnek vissza. Mind a 10 ujjnak megvan a maga feladata. És miért "vakírás"? Azért, mert írás közben csak a másolandó szöveget nézzük, nem a billentyűzetet. "Úgy gépel, hogy nem is néz oda a billentyűkre!"- szokták dicsérőleg mondani az ügyesen gépelőkről.

Hogyan vagyunk képesek ezt megtanulni? Úgy, ahogy szobánkban a sötétben is megtaláljuk a villanykapcsolót, nem megyünk neki az asztalnak, körülbelül érezzük, hány lépésnyire van a szobaajtó - bár, ha megkérdezné valaki, szóban biztosan nem tudnánk megmondani. Tapintáson alapuló helyzetérzékelés a neve ennek a képességnek. A gyakorlás során megtanuljuk, hogy melyik betű hol található a klaviatúrán. Megtanuljuk, hogy például az i betűt a jobb kéz középső ujja üti, a k betűről kiindulva, felfelé. Először még kicsit gondolkoznunk kell, melyik ujjunk milyen irányba mozduljon, de rövidesen automatikusan megy az írás.

A billentyűzet kiosztása:


A képre kattintva letölthetsz egy kis segédprogramot, ami megismerteti a billentyűzet helyes felosztását a két kéz és az egyes ujjak között. (179K)


Copyright 2008 dr. Gyetvainé Nevelős Erzsébet, Adatvédelem


Röviden a 10 ujjas vakírásról

A helyes testtartás

Érdekességek, versenyek

Felhasználók tapasztalatai

Demo letöltése

Hogyan regisztrálhatok?

Fizetési módok